Sosyal Medya

Kürsü

Türkiye neden ‘seçim malzemesi’ oluyor?

Dünya ile ilişkilerimizin hal ve gidişinin pek makbul olmadığı aşikardır. Birçok ülkeyle ve bir o kadar da müttefikle aramız bozuldu ve telafi edici bir politika da tatbik edemiyoruz. Kimileriyle ciddi çıkar çatışması, kimileriyle politik faktörler, kimileriyle karşılıklı gerilimin kaçınılmaz sonucu olarak aramız açılıyor. İçinde bulunduğumuz durumun birden çok sebebi vardır ama bizim bakmamız gereken tek sebep kötü ilişkilerde problemin ne kadarının bizden kaynaklandığıdır.



Mustafa KaraalioÄŸlu - Karar

Öte yandan, Türkiye’nin dünyadan vazgeçmek şöyle dursun herhangi bir ülkeyi kaybetmek lüksü olmadığını da biliyoruz. Sadece bizim ligimizde bulunan ülkeler için deÄŸil demokrasiyle idare edilen bütün ülkeler için, uluslararası finans ve diplomasi düzeniyle iyi iliÅŸki sürdürmek kaçınılmazdır. ABD için de Fransa için de Ä°ngiltere için de Mısır için de Katar, Hindistan, Çin için de…

Bilhassa Türkiye… Hem uluslararası ticaretten daha fazla pay almak zorunda olan hem de içerideki ve çevresindeki güvenlik problemleri nedeniyle ittifaka lüzum duyan bir ülke olarak her dostluk, refah ve güvenliÄŸe tekabül etmektedir. Ä°ÅŸlerin yolunda gittiÄŸi zamanlarda bazı ülkelerle özellikle güvenlik iÅŸbirliÄŸi konusunda tatminkar iliÅŸkiler kuramamış olmamız bile bu kuralı deÄŸiÅŸtirmez. Her halükarda iyi diplomatik iliÅŸki kötüsünden iyidir ve güven vericidir. Bu kanaati hükümet yetkilileri paylaşıyor olmalı ki, en sert açıklamaların ardından bile bu düzeni korumayı amaçlayan sözler duyuyoruz. Yani her ÅŸeye raÄŸmen, her türlü kızgınlığa karşı bizim için de gerilimin sürdürülemez bir boyutu vardır.

Son günlerde Almanya ile tatsız bir dönem yaşıyoruz. İki ülke arasında karşılıklı olarak bugüne kadar duyulmamış ağır sözler ve tavırlara şahit oluyoruz. Öncesinde Hollanda ve Avusturya ile de bunları yaşadık ve o sorunlar da hâlâ masada duruyor.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve hükümet sözcüleri sık sık bu konuya deÄŸiniyor ve mealen “Bizim bir yanlışımız olmadı. Almanya seçime gittiÄŸi için bizimle sürtüşmeyi bir seçim malzemesi olarak kullanıyor” diyorlar. DoÄŸrudur…

Problemin bu yönünü teslim edelim. Seçime giden Almanya, Hıristiyan Demokratlardan Sosyal Demokratlara, YeÅŸillerden ırkçı partiyle kadar bütün siyasi üniteleriyle Türkiye’ye yükleniyor. An itibariyle Almanya siyasetinde Türkiye’ye sempati sözleri söyleyen, söyleyebilen bir unsur bulunmuyor. Bununla birlikte Almanlar da gerilimin tümden iliÅŸkileri koparma aÅŸamasına gelmemesi gerektiÄŸi konusunda hemfikirdir.

Almanya’nın bize karşı tutumunun tek gerekçesi seçimler deÄŸil ama bütün bu gürültüyü eylül ayında yapılacak seçimler için kopardıklarını varsayalım. O zaman sorun ve soru ÅŸudur: Türkiye neden Avrupa için bir seçim malzemesi haline geldi? Bugüne kadar olmayan ÅŸey neden olmaya baÅŸladı?

***

Türkiye, yakın zamana kadar Avrupa’nın hayranlık ifade ettiÄŸi, yükselen yıldız diye payelendirdiÄŸi bir ülkeydi. Aynı partiler hatta aynı liderler yaÅŸadığımız demokratik ve ekonomik sıçramayı takdir etmekle meÅŸguldüler. Avrupa medyası da bugün yansıttığı nefretin zıddına hikayemize övgüler diziyordu. Ve mesela Almanya’da liderler üç beÅŸ Türk seçmenin oyunu almak için çabalayıp duruyorlardı. Avrupalı politikacılar için “Türk dostu” olarak tanınmak bir sorun deÄŸil avantajdı…

Bugün ise tablo farklı ve tatsızdır. Bu yeni durumu muhakkak surette aÅŸmalıyız. Türkiye’ye düşman olmayan partilerin ve politikacıların seçimlerde sıkıntı yaÅŸaması bize yaraÅŸan bir durum deÄŸildir. Birlikte görünmekten kaçınmaları, kabul ve tahammül edebileceÄŸimiz bir tavır da deÄŸildir.

Dünyada birçok ülke dururken “Neden Türkiye?” diye kendimize soralım ve hem muhataplarımıza koz vermeyelim hem de görüntümüzün bozulmasına müsaade etmeyelim.

Kaynak: Karar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.